Akebia quinata, zwana również w Holandii „fałszywym ogórkiem” lub „czekoladowym winoroślą”, jest silnie rosnącą, półzimozieloną pnączką o szerokim pokroju. Liście są złożone, pięciolistkowe i dłoniowate, a listki są jajowate, skórzaste i mają kolor od ciemnozielonego do niebieskozielonego.
Akebia quinata, zwana również w Holandii „fałszywym ogórkiem” lub „czekoladowym pnączem”, jest silnie rosnącą, półzimozieloną rośliną pnącą o szeroko rozłożystym pokroju. Liście są złożone, pięciolistkowe i dłoniasto ułożone, a listki są jajowate, skórzaste i mają kolor od ciemnozielonego do niebieskozielonego. Ta czekoladowa winorośl kwitnie w kwietniu i maju, wytwarzając kasztanowo-czerwone do czekoladowych, przyjemnie pachnące kwiatki w wiszących gronach, a później pojawiają się na niej charakterystyczne, przypominające ogórki fioletowo-fioletowe owoce. Akebia quinata lubi stanowiska w półcieniu, ale może również rosnąć w pełnym słońcu, pod warunkiem, że gleba jest wystarczająco wilgotna, a korzenie rośliny znajdują się w cieniu. Roślina jest ponadto odporna na zimę, a po zakorzenieniu się dość tolerancyjna na suszę, znosi zanieczyszczenie powietrza.