Ilex Crenata, zwany również ostrokrzewem japońskim, należy do rodziny ostrokrzewów, które często wykorzystujemy jako dekoracje świąteczne. Jednak ostrokrzew japoński bardziej przypomina bukszpan. Roślina ma małe liście bez ostrych ząbków i nie ma czerwonych jagód. Zamiast tego wiosną kwitnie małymi, białawymi kwiatami. Może to nie brzmi zbyt wyjątkowo, ale roślina ta jest niewielka, łatwa w przycinaniu, zimozielona i odporna na zimę! Dlatego japoński ostrokrzew jest bardzo lubiany przez ogrodników.



| Pochodzenie | Japonia i Korea |
| Stanowisko | Od cienia do pełnego nasłonecznienia |
| Pielęgnacja | Przycinanie 1–2 razy w roku |
| Zapotrzebowanie na wodę | Dodatkowe podlewanie w przypadku upałów lub suszy |
| Odżywianie | Wiosną nawozić 1 raz |
| Trujące | Jagody są lekko toksyczne dla ludzi |
Japońska ostrokrzew pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a zwłaszcza z Japonii i Korei. Około 1989 roku Belg Jan Oprins wyhodował dwie nowe odmiany: Blondie i Dark Green. Ta ostatnia stała się bardzo popularna, gdy w 2005 roku bukszpan został masowo zaatakowany przez grzyba pochodzącego z Anglii. Ponieważ Dark Green jest bardzo podobny do bukszpanu i nie jest podatny na grzyba, często stosuje się go jako zamiennik. Na przykład w pałacu Het Loo w latach 2012/2013 wszystkie bukszpany zostały zastąpione japońskim ostrokrzewem. Ze względu na gęste liście i łatwość przycinania japoński ostrokrzew jest również popularną rośliną wśród miłośników bonsai (więcej informacji na temat pielęgnacji odmiany bonsai można znaleźć na stronie przewodnika po roślinach „Bonsai”).
Japońska ostrokrzew lubi dobrze przepuszczalną glebę, dlatego należy unikać bardzo wilgotnych i gliniastych gleb. W naturze rośliny te rosną zazwyczaj w miejscach mniej lub bardziej osłoniętych. Należy więc unikać ekspozycji rośliny na bezpośredni wiatr północny lub wschodni. Ponadto ostrokrzew dobrze rośnie zarówno w miejscach nasłonecznionych, jak i zacienionych. Po posadzeniu rośliny należy ją jak najmniej przemieszczać.
Po posadzeniu japoński ostrokrzew najlepiej obficie podlać. Dzięki temu korzenie rozwiną się szybciej, a roślina będzie miała łatwiejszy dostęp do wody. Podlewaj również podczas deszczu. Woda deszczowa spada bowiem przez liście obok korzeni i nie dociera w wystarczającej ilości pod roślinę. Jeśli japoński ostrokrzew rośnie w gruncie, można go regularnie podlewać bez obawy o gnicie korzeni. W przypadku rośliny w doniczce należy zachować ostrożność, ponieważ japoński ostrokrzew nie lubi mokrych stóp.
NawożenieKażdej wiosny można podawać ostrokrzewowi japońskiemu podstawowe nawożenie, chociaż nie jest to konieczne. Roślina bardziej korzysta z przewiewnej gleby, która pozwala korzeniom dobrze rosnąć. Można to osiągnąć, od czasu do czasu spulchniając glebę lub mieszając ją z humusową ziemią ogrodową.
PrzycinanieZalecamy przycinanie jałowca japońskiego dwa razy w roku: wczesnym latem oraz we wrześniu/październiku. Dzięki temu jałowiec będzie się dobrze rozgałęział, a żywopłot pozostanie gęsty. Ponadto w tym okresie można dobrze przyciąć roślinę, ponieważ japoński ostrokrzew bardzo dobrze się do tego nadaje. Przycinania japońskiego ostrokrzewu nie należy wykonywać w słoneczne dni, ponieważ małe liście mogą się wtedy spalić.
Ostrokrzew japoński jest zazwyczaj sadzony w ogrodzie w gruncie, ale jeśli chcą Państwo umieścić roślinę w doniczce, nie trzeba jej często przesadzać. Średnio japoński ostrokrzew potrzebuje nowej doniczki co 4–5 lat. Proszę więc od razu wybrać ładną doniczkę, która będzie służyć Państwu przez wiele lat! W doniczce japoński ostrokrzew potrzebuje gleby bogatej w humus i dobrze przepuszczalnej. Nadaje się do tego na przykład uniwersalna ziemia doniczkowa.
Ostrokrzew japoński znany jest ze swojej dobrej kondycji zdrowotnej i odporności na wiele chorób i szkodników. Nie jest podatny na choroby grzybowe ani na żerowanie gąsienic ćmy bukszpanowej. Dzięki swojej dobrej kondycji zdrowotnej nie wymaga stosowania środków chemicznych.
Istnieją różne odmiany ostrokrzewu japońskiego lub Ilex Crenata, takie jak Convexa i Green Hedge, które latem wydają jagody. Jagody te są lekko toksyczne dla ludzi i mogą powodować wymioty i/lub biegunkę.



